Литургија у школској капели и освећење спомен-собе Богословије

Дан после школске славе, служена је заупокојена Литургија у школској капели, у знак сећања на све упокојене професоре, прислужитеље и ученике овог древног училишта. Литургијом је началствовао инспектор Богословија протојереј-ставрофор Славко Зорица, којем су саслуживали ректор Богословије протојереј Јован Милановић и професори архимандрит Арсеније (Матић),протосинђел др Клеопа (Стефановић), јереј Станко Лакетић и ђакон Ђорђе Милидраг. По завршетку литургије одслужен је парастос.

У подне, Његова Светост патријарх српски г. Порфирије са члановима Светог Архијерејског Синода дочекан је у холу Богословије, након чега су се упутили у новоуређену спомен-собу и ризницу. Патријарх је уз молитвено присуство чланова СА Синода осветио спомен-собу, а освећењу су присуствовали и представници Покрајинске владе на челу са председником Игором Мировићем, као и многи угледни гости. Ова спомен-соба представља скуп докумената, учила и матичних књига који сведоче о континуираном раду наше Богословије на пољу мисионарске делатности, образовања црквених и световних кадрова, али и значају ове установе у историји нашег народа на овим просторима. 

Посебну радост причинио је догађај који је уследио по чину освећења, када је на једногласно прихваћен предлог члана СА Синода и бившег професора наше школе еп. зворничко-тузланског г. Фотија, изванредном одлуком Светог Архијерсјског Синода,  ректор Богословије мр Јован Милановић одликован правом ношења напрсног крста, то јест чином протојереја-ставрофора. Ово одликовање је било круна његовог рада на унапређењу услова живота и рада у овој установи, коју неуморно спроводи са професорским колегијумом и ученицима од момента именовања на место управитеља овог историјског училишта. 

Уследила је трпеза љубави за присутне званице, на којој су сви захвалили Богу на овако значајном догађају за нашу Цркву и народ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *