Светоарсенијевска академија 2023.

Као и сваке године, слава богословије скончала је академијом коју су припремили професори и ученици наше школе. Ове године наша школа прославила је 230 година јубилеја, а својим присуством академију су обележили уважени епископ сремски господин Василије и митрополит тетовско-гостиварски господин Јосиф.

Академија је започета појањем Боже правде и тропар Светом Арсенију од стране нашег хора. Господин Ректор је својим уводним словом поздравио Господу епископе и цењене госте, а након тога реч је припала куму славе господину Мировићу који је својим задивљујућем говором поздравио све присутне.

На самом почетку, Светоарсенијевску беседу одржао је професор протођакон Љубомир Лукић. Све присутне је подсетио на дело и значај Светог оца Арсенија, архипастира српског, како за нашу, тако и за остале Православне Цркве. Након свшретка беседе, ученици V разреда Лазар Ковачевић и Дејан Стевановић су одиграли први чин позоришног комада „Богословија? Време је!“. Овај комад за ову свечану прилику припремио је професорски колектив наше богословије и Српског народног позоришта.

Потом су сви присутни гости академије чули део из житија Светог Ристе Косијеревског који је прочитао ученик III разеда Павле Мишовић, а ученици IV разреда Вељко Милутиновић и Петар Божин дочарали су нам песништво Светог Ристе кроз песме „Живот у манастиру“ и „Бол“ уз пратњу на гитари ученика I разреда Максима Петровића.

Одмах је уследио и други чин позоришног комада који су приредили ученици V разреда Филип Даниловић и Лазар Ковачевић. Хор је потом улепшао академију уз компоновано дело Добрија Христова „Во царствији Твојем“. Ученици II разреда Василије Вукчевић и Немања Кајгањић произнели су одломак из беседе Светог владике Николаја „О Богу и људима“, а хор је затим поново запевао и очарао све присутне изведбом „Стихире руским светитељима“ по кијевском распеву.

Изведене су, такође, и песме двојице наших некадашњих ученика „Још увек оремо све наше њиве“ од Владимира Јовића коју је извео ученик II разреда Матија Вуклишевић и „Вогословија“ од Крсте Лазића коју је говорио ученик V разреда Никола Јосимовић. Обе песме имале су уз себе пратњу клавира ученика V разреда Милана Пајкановића.

Након тога коначно је уследио и трећи чин позоришног комада, у коме су учестовали ученици V разреда Лазар Ковачевић, Филип Даниловић и Богољуб Петровић.

Уметнички део академије завршен је очаравајућим гласовима нашег хора и карловачких ученица заједничким извођењем песама „Македонско девојче“ и „Хиљаду Видовдана“ . На послетку уследила је додела награда вредним и марљивим ученицима наше школе.

Награду ђака генерације добио је ученик V разреда Милан Пајкановић, а награду „чисто срце“ освојио је такође ученик V разреда Вељко Шолаја. Уз то, награде за обављање ваннаставних дужности добили су библиотекари, амбулантери, црквењаци и појци школе.

Гости су били задивљени трудом и залагањем ученика који су улепшали ово вече. По завршетку академије, како традиција налаже, уследила је трпеза љубави за цењене госте.

Академију у целости мижете погледати на званичном јутјуб каналу ТВ Храма:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *