Свечано прослављен празник Св. Петра Цетињског

Дана 30.10.2023. у Сремским Карловцима, у Црквки Светих апостола Петра и Павла, како то традиција налаже, служено је свечано вечерње богослужење са петохлебницом као и Света тајна Јелеосвећења. Службе су певане у част Светом апостолу и јеванђелисти Луки као и Светом Петру Цетињском.

На сам дан празника одслужена је Света Литургија. Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Слободан Вујасиновић, архијерејски намесник сремскокарловачки, уз саслужење протојереја-ставрофора Душана Петровића, умировљеног ректора наше школе, као и ђакона Стефана Станојевића. Сабрање су улепшали, својим појањем, ученици Богословије.

Ова дугогодишња школска традиција почива на историјском податку који говори дa је давне 1784. године, у Доњој сремскокарловачкој цркви, Свети Петар Цетињски хиротонисан у чин митрополита Црне Горе, Скендерије и Приморја. На заседању Светог Синода, којим је председавао митрополит Мојсије Путник, одлучено је о његовој хиротонији.

У част Светоме, на Светој Литургији, пререзан је славски колач и освећено је жито. Потом је у свечаној сали наше школе, одржана академија на тему живота и дела Светог Петра Цетињског. Поучно слово држао је чувени професор Филолошког факултета Универзитета у Београду, Мило Ломпар, који је пореклом из Црне Горе. Подробно излагање дате теме оставило је позитиван утисак на све присутне. Предавање су употпунили кратки наступи наших богословаца. Скуп је посебно обележио ученик петог разреда Вељко Шолаја који је фасцинантном изведбом једне епске песме, уз гусле, посебно задивио присутне.

Целокупан програм закључио је Господин Ректор обративши се поздравним словом предавачу и присутнима. Кратким говором истакао је значај врлинског живота, чији нам је пример дао сам Свети Петар Цетињски, који је свој живот уподобио Господу нашем Исусу Христу и који је сам тежио ка Његовом примеру.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *