Обележавање 80 година од страдања Срба у цркви у Лежимиру

Ове године, навршава се 80 година од страдања Срба у цркви у Лежимиру од стране усташа и нациста 1944. године. Те злокобне године у Другом светском рату усташе су у лежимирској цркви побиле око 100 мештана овог села. Пред ноћ су их присилно натерали у храм, а затим закључали. Раном зором су усташе откључале цркву и зачула се пуцњава из митраљеза и јауци људи. Потом да не би оставили живу душу срушили су и торањ храма. По сведочењу преживеле девојке, Срби су ову тешку и дугу ноћ провели у молитви Богу певајући црквене песме и тропаре светима.

Поводом обележавања одржан је научни скуп 18. и 19. новембра 2023. године. Првог дана одражана је целодневна конференција  у хотелу ,,Срем“ у Сремској Митровици. Конференцију је у име Епископа сремског Г. Василија отворио Ректор Карловачке Богословије протојереј-ставрофор мр. Јован Милановић. Управник КПЗ-а Александар Алимпић, домаћин овог скупа, такође се обратио присутнима. У наставку су бројни историчари, правници и доктори имали своја излагања базирајући се на мучеништво ових недужних људи.

Један од предавача био је и Господин Ректор говорећи на тему „Страдања првог и последњег поглавара Карловачке Митрополије, историјска жеља за дезинтеграцијом Српске Цркве“.

Скупу су присуствовали и ученици наше школе. Богословци су имали прилику да поред разних предавања под вођством управника КПЗ-а виде музеј под називом „Запечаћене судбине“. Господин Алимпић се трудио да објасни и покаже начине којима су Срби страдали у митровачкој казниони за време Другог светског рата.

У вечерњим сатима отац Ректор је служио вечерње богослужење у сремскомитровачком храму Светих Кирила и Методија. Отац Сава Ракита, старешина храма, по завршеној служби се обратио вернима и захавлио оцу Ректору на труду и залагању око лежимирских мученика.

Након вечерњег збило се драмско дело о страдању Срба у лежимирској цркви. Оно је било круна дана. На веома потресан начин могло се видети како су Срби од стране усташа заробљени у цркви, те мученички пострадали. Промислом Божијим, страдање је преживела само једна девојка ради које се и зна како су Срби провели ту дугу ноћ закључани у храму. Представа је настала иницијативом Господина Ректора у договору са госпођом Снежаном, сценаристом.

Сутрадан, отац Ректор је началствовао Светом Литургијом у храму Светих Кирила и Методија, након чега је одржао слово верном народу указујући на прочитано јеванђеље о васкрсењу Јаирове кћери. По завршеном сабрању упутили су се у храм Светог великомученика Георгија у Лежимиру, где их је дочекао парох лежимирски, отац Милош Марковић. Одржан је помен пострадалима.

Срвха и циљ научног скупа јесте да се лежимирски мученици приброје светима. Закључак са конференције уз позив да се мученици из Лежимира канонизују биће потписан од стране свих учесника конференције. Затим ће бити препоручен Епископу сремском да се упути молба Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *