„Брестовска унија- Погрешна визија јединства хришћана истока и запада”

У граду Лублину у Пољској 28. и 29. октобра текуће године одржана је међународна научна конференција под називом „Брестовска унија- Погрешна визија јединства хришћана истока и запада”. Задатак ове научне конференције био је да представи перспективе успостављања јединства међу хришћанима као и изазове који су се у том контексту јављали током другог хиљадугодишта живота Цркве истока и запада. На овој конференцији учествовали су представници следећих Цркава: Пољске, Украјинске, Румунске, Српске, Цркве Чешке и Словачке, Православне Цркве у Америци итд. Такође, у раду ове конференције учествовали су и римокатолички и протестантски представници. На љубазни позив Његовог Високопреосвештенства Архиепископа лублинског и хелмског Господина Авеља, у раду ове конференције узео учешће протојереј-ставрофор Јован Милановић, ректор Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима.

🔸Конференција је отворена 28. октобра у сали Политиколошког института у Лублину. Другог дана рада ове научне конференције своје излагање на тему „Проблем унијатизма у Карловачкој митрополији у XVIII веку, историја и садашњост” произнео је ректор Богословије. Он се у свом раду осврнуо на историју унијатизма и унијатске  пропаганде на просторима Карловачке митрополије и указао на конкретне последице које је таква активност оставила у животу Цркве у тадашњој Аустроугарској.
Након завршетка научне конференције, учесници исте присуствовали су бденију у храму Преображења Господњег, катедралном храму Епархије лублинске.

🔸Овај сусрет крунисан је служењем Свете Литургије у недељу 30. октобра на празник чудотворне иконе Пресвете Богородице Лублинске. Светом Литургијом началствовао је Митрополит нижински и прилуцки Климент (Украјинска Православна Црква) уз саслужење домаћина, Архиепископа лублинско-хелмског Авеља, Архиепископа вроцлавско-шћећинског Георгија, Архиепископа презмилско-горлитског Пајсија и Епископа семјатитског Варсануфија. На Светој Литургији Господи Епископима саслуживао је и ректор Богословије. Након Свете Литургије извршен је молитвени ход-литија са иконом Пресвете Богородице.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *