Промоција књиге “Рађање оца”

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, дана 23.11.2023. године, у свечаној сали Карловачке богословије одржана је промоција књиге „Рађање оца“ протојереја-ставрофора Саве Јовића. Овом приликом наша школа имала је част да угости нашег драгог пријатеља и аутора оца Саву Јовића, некадашњег секретара Светог Архијерејског Синода СПЦ и великог црквеног писца. На почетку, поздравним словом, и присутнима се обратио отац Ректор.

У делу се говори о периоду живота самог аутора, као и искушењима са којима је Црква морала да се суочи у доба комунизма. Овај период живота био је веома буран, али и извор из кога је прота Сава, како сам говори, много научио. Поменути период свог живота представља читаоцу кроз Вукадина, главног јунака романа. Реч је о његовом боравку у зеничком казамату. Био је један од свештеника који су лажно оптужени и осуђени у озлоглашеном времену комунизма. Ово дело прави је пример љубави Божије према људима.

Упркос свему кроз шта је прошао, прота Сава, сведок је неописивог присуства неограничене љубави и покровитељства Божијег. Дело је нарочито значајно јер одговара на многа питања која човек сам себи поставља у тенуцима слабости и невоље. Оно пружа утеху на кајање и плач који су у време невоља најискренији и најјачи.

Скуп су још употпунили наши богословци, читајући одломке из поменутог дела. Сабрање је закључио отац Ректор, после чега се присутнима обратио и аутор поучним словом.

По завршеној промоцији присутни су добили по примерак романа на дар од крстоносног проте Саве.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *