Промоција књиге:,,Азбучник српских свештеника у Срему од 1546 до 1946“

У навечерје празника Обновљења храма Светог великомученика Георгија (15. Новембра 2023.) са почетком у 19 часова,  настављена је духовно-историјско-културна мисија промоције књиге „Азбучник српских свештеника у Срему 1546-1946.“ Аутора Предрага Пузића, која је капитално дело од велике важности, не само за Епархију сремску – него и за СПЦ у целини. 

Након премијерне и са великом пажњом испраћене и поздрављене промоције, која је одржана 24. октобра у Пећинцима,  ова друга у низу, али једнака по значају и важности  је одржана у организацији Архијерејског намесништва сремскокарловачког и Карловачке Богословије, управо у свечаној сали Српске православне богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима – исте оне богословије, која својом љубављу према Богу и своме народу већ вековима рађа генерације нових свештенослужитеља Олтара Божијег у истим оним Сремским Карловцима, који вековима сијају српском народу водећи га кроз тешка времена, попут огњеног стуба – који је ономад пророку Мојсију и изабраном народу показивао пут ка Обећаној земљи, водећи га кроз непрегледна пустињска пространства.

На самом почетку је, како домаћину и приличи, Његово Преосвештенство Епископа сремског Господина Василија, уважене госте и све окупљене речима добродошлице поздравио Ректор богословског училишта, високопречасни протојереј-ставрофор Јован Милановић.

После уводне поздравне речи, своје архипастирско слово о значају, важности и вредности овог Азбучника, упутио је Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, који је у самом зачетку идеју реализације овако драгоценог пројекта поздравио и подржао најпре својим Архипастирским Благословом, али и на разне друге начине, помно пратећи развој истог и активно учествујући у њему. У свом кратком обраћању, Владика Василије није крио понос и задовољство, што је један овакав, јединствен зборник биографија свештенотрудбеника на њиви Господњој угледао светлост дана баш на просторима, некадашње славне  и за очување нашег рода најзаслужније, Карловачке Митрополије.

По обраћању Његовог Преосвештенства, своје утиске везане за „Азбучник српских свештеника у Срему“, изнели су Архијерејски намесник пећиначки, високопречасни протојереј Бојан Мијановић и професор Предраг Пузић, који су уградили своју љубав, знање, искуство и труд у израду Азбучника, те ђакон др Никола Лукић, доцент на Православном богословском факултету у Београду. Поред својих импресија, запажања и закључака, говорници су изразили велику захвалност најпре Његовом Преосвештенству, без чије очинске подршке не би било ни ове књиге, а потом и Архијерејском намеснику сремскокарловачком Слободану Вујасиновићу и ректору Јовану Милановићу на указаној части у виду прилике да се и са тако узвишеног места, какво јесу Сремски Карловци и какво јесте карловачка богословија, чује реч о живом споменику сваког спомена достојним прецима, чија су имена записана у азбучнику. За реч увода у излагање сваког од говорника, задужен је био теолог СПЦ, Господин Александар Богићевић

На самом крају промоције, Архијерејско намесништво пећиначко је принело својеврстан дар Његовом Преосвештенству Епископу сремском Господину Василију поводом јубилеја – 45 година епископске службе, у виду песме посвећене Његовом Преосвештенству, коју је пред окупљенима произнео аутор исте, јереј Божидар Васић, парох огарски.

Домаћин сабрања, високопречасни Ректор Карловачке Богословије је потом упутио још једном речи поздрава и захвалности свима окупљенима.

Промоција књиге „Азбучник српских свештеника у Срему 1546-1946.“ ће, благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, бити одржана и у осталим намесништвима богомспасаване Епархије сремске.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *