Посета Митрополита волоколамског Г. Антонија

Богословија Светог Арсенија је данас имала прилику да угости Митрополита волоколамског Г. Антонија, председника Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, и протојереја Николаја Балашова, саветника Патријарха московског и све Русије, заједно са господом Епископима – ваљевским Исихијем и мохачким Дамаскином.

Митрополита су, након посете Српској Патријаршији, са великом радошћу дочекали Епископ сремски Господин Василије са сремскокарловачким свештенством, те господин Ректор са професорима и  богословцима.

У Саборној цркви Светог Николаја су се поклонили моштима Светог архиђакона Стефана, Мардарија Либертвилског и нашег покровитеља Светог Арсенија, а потом били примљени у резиденцији Епископа сремског.

У Богословији су се сви окупили у Свечаној сали где је Ректор поздравио драге госте и подсетио на наше присне односе са свим духовним школама у Русији. Између осталог је напоменуо: „Драга децо, када гости дођу у кућу то је празник. Не само због гостољубња Авраамовог, већ и због тога што сваки гост доноси радост и лепоту.“ Затим је препустио реч Високопреосвећеном Митрополиту.

Митрополит је поздравио домаћина Епископа и истакао како му је велика част бити у нашем Богословском училишту и Сремским Карловцима. Подсетио је богословце како наша Света, Саборна и Апостолска Црква данас пролази кроз велика искушења, те да се присећају речи Спаситеља нашег „жетве је много, а посланика мало“.

„Сви ми када смо се школовали и седели у школским клупама размишљали смо о томе како ће једнога дана изгледати наш живот и како ће се одвијати наше служење… Желео бих да истакнем да сва знања која стекнете у овој Богословији ће вам бити потребна једнога дана у вашој служби. Сви ви и свако од вас је веома потребан Светој Цркви… И свима вама који стичете своја знања овде желим да донесу добар плод и да сви донесете корист Цркви.“ – истакао је Митрополит у свом говору заблагодаривши на заједнчком скупу.

Упознати су детаљније и са историјом и културом наше школе обишавши Ризницу, тј. спомен-собу Богословије након чега су се Високопреосвећени Митрополит и Господа Епископи фотографисали са ђацима ради историјског трага.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *