Сусрет са београдским богословима и покладе

Данас, 10. марта 2024. године, на празник Светог Порфирија Гаског, нашу школу посетили су ученици Богословије Светог Саве из Београда. Стигавши у послеподневним часовима, били су срдачно дочекани од стране ученика наше школе на челу са оцем Ректором. Братија из сестринске Богословије била је срдачно угошћена. Са ученицима наше школе одиграли су пријатељску фудбалску утакмицу у дворској башти. Након тога продужили су пут ка фрушкогорским манастирима да тако још више обогате своју посету. Срдачно дочекани са љубављу и жељама за срећан пут су и  испраћени од стране наших богословаца.

Након њиховог одласка наши богословци су, по устаљеној традицији, присуствовали молебан који је служен у част Светог оца Арсенија у Саборном храму Светог оца Николаја. Будући да се налазимо на крају треће припремне седмице пред Велики пост, вечерас смо имали месне покладе дружећи се уз песму. На покладама смо имали и драгог госта из Градишке, крстоносног проту Гојка Слијепчевића.

Следећа, последња припремна седмица у коју полако ступамо разрешена је на бели мрс, те је још позната и као сиропусна или бела седмица. За време ове седмице типик у појединим данима налаже велике метаније, а врхунац представља Праштално вечерње богослужење.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *