Отворена изложба „Вредности и уметнине Карловачке богословије“

Поставка под називом „Векови Карловачке богословије“ отворена је 24. фебруара 2024. године у галерији Архива Војводине у оквиру „Дана Шпире Матијевића“. Изложба се тицала значајних икона и књига Карловачке богословије, а одржана је у организацији Фондације „Др Шпиро Матијевић“ као увод у велику изложбу која ће бити одржана у октобру поводом 230 година постојања нашег богословског училишта.

Поставка је отворена извођењем химне „Боже правде“ од стране хора Карловачке богословије. Потом се обратио директор Архива г-дин др Небојша Кузмановић захваливши се свима присутнима на доласку те  истакао да ће Архив и даље бити уз нашу Богословију. Затим је препустио реч Господину Ректору који је подсетио на значај богословије Светог Арсенија која у ризници школе чува значајан број књига, уџбеника, икона и црквених предмета. Посебно значајне су књиге попут службеника из 1690. године, Јеванђеље из 17. века, икона Пресвете Богородице која највероватније потиче из периода Велике сеобе Срба, те неколицина издања штампана пре редакције Вука Караџића.

По говору су уследиле још три изведбе хора: „Ниње отпушчајеши“, „Србин сам ја“ и „Отаџбина“.

Овом приликом јавност је имала прилику да види око двадесетак икона и значајан број ретких књига које су у предходном периоду прошле кроз процес рестаурације и конзервације, а чији је чувар наша Богословија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *