Карловачка Богословија на Сајму књига у Новом Саду

У четвртак 21. марта, на Сајму књига у Новом Саду, у оквиру трибине коју је организовао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, протојереј-ставрофор Јован Милановић и јереј Станко Лакетић говорили су о Карловачкој Богословији поводом значајног јубилеја – 230 година од оснивања ове знамените црквено-просветне установе.

Професор Станко Лакетић говорио је о историјату карловачког богословског училишта од његовог оснивања 1794. па све до данашњих дана. Представио је начин на који Богословија данас функционише, као и циљеве њеног делања.

Ректор Јован Милановић говорио је такође о мисији коју ова школа врши, нарочито у контексту њене издавачке делатности и неговању старих и ретких књига које су у поседу Богословије. Уз подршку Министарства културе и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Богословија је извршила конзервацију великог броја значајних књига и старих уџбеника које поседује у својој библиотеци, а који сведоче о великом труду и преданом раду генерација које су исписивале историју овог црквеног завода у претходних 230 година.

Октет Богословије узео је учешће у овом догађају представивши се химном “С нами Бог”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *