Света Архијерејска Литургија Пређеосвећених Дарова

Света Четрдесетница јесте посебан покајни период у животу хришћана када се трудимо да се на што бољи начин припремимо за Празник Светлог Васкрсења Христовог, Празник над празницима. С обзиром да је ово период подвига и покајања, у Цркви су богослужења прилагођена тј. покајног карактера.

            У току Свете Четрдесетнице Света Литургија се у својој пуноћи скоро никада не служи ван суботе и недеље, али због изразите жеље хришћана у раној Цркви да се што чешће причешћују Телом и Крвљу Христовом дошло је до настанка Литургије Пређеосвећених Дарова. На недељној Литургији освећују се додатни Агнеци те се исти користе у наредну среду и петак када на вечерњој служби верни приступају да се причесте раније освећеним Даровима.

            Тако је данас, у среду прве седмице Часног поста у Саборној цркви Светог Николаја служена Света Архијерејска Литургија Пређеосвећених Дарова којом је началствовао Епископ сремски Господин Василије. Преосвећеном Епископу саслуживали су: Ректор наше Богословије протојереј-ставрофор Јован Милановић, високопреподобни архимандрити Арсеније (Матић) – игуман манастира Бешеново и  Клеопа (Стефановић) – игуман манастира Ваведења, протојереј Петар Николић, јереји Станко Лакетић и Ђорђе Милидраг, те протођакони Љубомир Лукић и Горан Власац.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *