СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ САБОР СПЦ – 15. мај

Поводом прославе великог јубилеја тј. сто година од уједињења покрајинских српских цркава у једну Српску православну цркву и обнављања Патријаршије, ове године 15. маја ће заседати Архијересјки сабор у Срем. Карловцима.

Прослава ће почети 14. маја, када се очекује да патријарх са неколицином епископа дође возом из Београда у послеподневним сатима у Карловце. Те вечери у Патријаршијском двору у 18 часова биће отворена изложба која ће садржати мноштво аутентичних предмета и докумената с тог догађаја. Свечана седница Сабора СПЦ биће одржана у сали Патријаршијског двора у којој је уједињење 1920. и проглашено. Сала Патријаршијског двора биће уређена онако како је изгледала у време тог значајног догађаја за српски народ и цркву. У њу ће поново бити постављени балдахин и тронови. Осим тога наћи ће се ту и многи други предмети који су поводом свечаности уједињења пре сто година били донети у салу.

Седници ће по традицији да претходи Света архијерејска Литургија у Саборној цркви којом ће началствовати Његова светост патријарх српски г. Порфирије, уз саслужење свих архијереја СПЦ. Сутрадан, 16. маја Сабор наставиће заседање у Београду.

Позивамо све вернике да дођу 15. маја 2022. године у Сремске Карловце да се сви заједно помолимо да Свети Дух благодаћу оснажи рад Сабора, а присуством да улепшамо важан јубилеј!

14. мај

16:02 – Свечани дочек патријарха и чланова СА Синода на железничкој станици

17:00 – Свечано вечерње са петохлебницом

18:00 – Отварање изложбе у Патријаршијском двору

15.мај

09:00 – Света патријарашка Литургија

11:30 – Отварање сабора 

12:00 – Обраћање патријарха верном народу са балкона Патријаршијског двора

12:15 – Програм

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *