ЈЕДАН (НЕ)ОБИЧАН ДАН У НАШОЈ ШКОЛИ

Јучерашњи дан у нашој древној установи био је по много чему посебан, али опет већ познат онима који овде уче и раде. Почео је Светом Литургијом, коју су у манастиру Ваведења Пресвете Богородице служили ректор протојереј мр Јован Милановић и  професор протосинђел др Клеопа Стефановић, по којој је одслужен парастос блаженопочившем карловачком патријарху Лукијану Богдановићу, који је и сахрањен у крипти храма. Парастос се служи традиционално на овај дан, посвећен Светом свештеномученику Лукијану, на који је пронађено тело убијеног патријарха у аустријској реци Ахе.      

По доручку, ученици су заједно са професорима и особљем искористили сунчан дан и прионули на сређивање дворишта школе које је затрпано материјалом који се нагомилао током радова на крову зграде интерната. Уз песму и шалу, дружина је очистила велики простор и припремила преостали цреп , који је остао неоштећен, за нову употребу у будућим пројектима. Такође, извршена је припрема цветних леја и фасада обе зграде за наступајућу зиму.              

Овај рад није исцрпео ученике, будући да је све прошло у веселом тону, те су као награду у вечерњем термину дошла два аутобуса, која су превезла професоре, особље и ученике до биоскопа Арена Синеплекс у Новом Саду. Тамо је за све присутне, уз помоћ добротвора и трудом Управе школе,  уприличена пројекција филма „Човек Божји“, најновијег остварења наше редитељке Јелене Поповић. Овај филм о Светом Нектарију Егинском никога није оставио равнодушним, шта више, био је врхунац једног испуњеног и сврсисходног дана, каквом сваки хришћанин, а нарочито млади богослов, треба да тежи.

Приредила медијска секција школе

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *