СРЕТЕЊСКИ СУСРЕТИ 2022.

Уочи празника Сретења Господњег, када је Христос донет у Храм и дочекан од стране Св. Симеона Богопримца, у нашој школи одржани су „Сретењски сусрети“, свечаност установљена као успомена на почетак рада Богословије 1/14. фебруара 1794. године.

Овогодишњи програм посвећен је знаменитом црквеном правнику и професору, Сергију Викторовичу Троицком.

На првом предавању, 13. фебруара, говорили су протојереј-ставрофор др Ненад Тупеша, проф. на Богословском факултету у Фочи и др Станка Стјепановић, проф. Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Присутни су могли да чују о институцији брака тј. философији хришћанског брака из перспективе проф. Троицког.

Другом предавању, одржаном наредно вече са тематиком проблема црквене аутокефалије, прикључио се и г. Ректор, протојереј-ставрофор мр Јован Милановић.

Ова важна питања су на најбољи могући начин представљена и објашњена из перспективе великог правника проф. Троицког, умешношћу и знањем уважених предавача. Посебно је битно што су та питања данас актуелнија него икад пре, те је после оваквих увида лакше разумети и изградити здрав црквени став о њима.

Захваљујемо се цењеним предавачима на учешћу, с надом да ће наредне године донети обиље предавања на најразличитије теме, а „Сретењски сусрети“ постати место сусрета теолога и научних прегалаца са свих меридијана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *