Слава интерната Богословије

Српска Православна Богословија у Срем. Карловицма наследила је традицију обележавања великих просветитеља словенских Кирила и Методија из времена блаженопочившег патријарха Георгија (Бранковића). Он је приликом оснивања и подизања данашњег интерната Богословије посветио исти спомену Св. Кирила и Методија. Ово је учинио из тог разлога што је у првом времену Богословија празновала ова два дивна светитеља као своје заштитнике. Уочи празника Св. Кирила и Методија служено је празнично бденије у Саборној цркви. Бденије су служило отац Станко
Лакетић, професор Богословије у чину. На сам празник служена је Света Литургија којом је началствовао отац Станко уз саслужење ђакона Ђорђа Милидрага. Након Литургије ученици су се заједно окупили са умировљеним ректором и професорима Богословије у холу зграде интерната, где је пререзан славски колач и освећено кољиво.
Након тога је отац Станко поздравио ректора и све професоре и ученике Богословије кратким словом о томе шта су нас учили Св. Кирило и Методије. Након резања славскох колача послужен је ручак у трпезарији Богословије коме су присуствовао и умировљени ректор г. Марко Шпановић.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *