Посета Пећкој патријаршији

На позив игуманије манастира Пећке Патријаршије мати Харитине неколицина ученика богословије, на челу са ректором Јованом Милановићем и ђаконом Ђорђем Милидрагом, посетили су манастир Пећку Патријаршију поводом храмовне славе Покрова Пресвете Богородице. На путу ка Пећкој Патријаршији поклонили су се светињи Дома Спасовог, манастиру Жичи, а пут наставили ка Студеници где су преноћили. У Студеници су присуствовали јутарњој служби и Св. Литургији, након које су поразговарали са игуманом манастира Студенице оцем Тихоном и кренули даље на пут.

У навечерје празника стигли су у манастир Пећку Патријаршију, дочекани од протојереја-ставрофора Радивоја Панића. Он је, као домаћи у манастиру, био добар водич за оне који су овде први пут показавши им сам манастир у коме се налази велика припрата и четири цркве богате моштима наших архијереја. Ове цркве су посвећене Светим Апостолима, Светом Димитрију, Светом Николи и Покрову Пресвете Богородице у којој је служено Бденије, испред иконе Богородице Краснице. Бденијем су началствовали епископ хвостански господин Јустин уз молитвено учешће епископа буеносаиреског и јужно-централноамеричког господина Кирила.

Сутрадан, са почетком у 8:30ч, служена је Св. Литургија у цркви Светих Апостола, на којој је поред горепоменутих епископа служио и Његово преосвештенство епископ рашко-призренски господин Теодосије. За певницом су заједно са нашим богословима појали и призренски богослови. Након Литургије уприличена је трпеза љубави коју су богослови песмом учинили пријатнијом.

Приредио: Милан Димковић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *