,,Како је лепо, кад браћа живе заједно “

У суботу 15. јуна је свечано, литијски у Саборну цркву у Сремским Карловцима, у присуству великог броја верника, унета чудотворна икона Пресвете Богородице Корено-курска. Литијски, праћен од мноштва свештеника Високопреосвештени Владика Василије је икону пронео центром Сремских Карловаца и поставио је на централни аналој у Саборној цркви,народу ради поклоњења и молитве.

После одслуженог вечерњег богослужења, служен је Акатист пред чудотворном иконом.

Сутрадан, Света Архијерејска Литургија је служена такође у Саборној цркви. Литургијом је началствовао првојерарх Руске заграничне Цркве, Митрополит њујоршки и источноамерички Господин Николај уз саслужење Високопреосвештеног Господина Василија и осталих архијереја, чланова Светог Синода Руске заграничне Цркве. На Светој Литургији служили су свештеници две Цркве међу којима и ректор Богословије. На крају Свете Литургије, Високопреосвештени Владика Василије уручио је орден Светог Арсенија првојерарху Руске заграничне Цркве. Као знак своје љубави и захвалности за братско гостопримство Митрополит Николај је поклонио Високопреосвештеном Владици Василију икону Светог Јована санфранциског и шангајског.

После трпезе љубави која је послужена у трпезарији Карловачке богословије, гости су у поподневним сатима обишли фрушкогорске манастире Раваницу и Јазак.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *